torsdag 29 juli 2010

More Old Birds...

Jag skrev ju om Flygvapenmuseum i Linköping häromdagen. Här kommer lite mera. Museet nyinvigdes i juni i år och har verkligen blivit en succé efter den betydande ombyggnaden där det "kalla kriget" och den nedskjutna DC-3:an självklart står i fokus. Flygvapenmuseum har nu blivit ett modernt museum i internationell klass, nära dubbelt så stort som tidigare och proffsigt inrett. Väl värt ett besök!

På bilden ovan syns en Tp47 Catalina (sjöräddningsflygplan), ovanför den en S 31 Spitfire (fotospaningsversion av det berömda jaktplanet) och till vänster en Sovjetisk MiG-15 (jetjaktplan), i spännande ljussättning. Klicka för större bild!

Genomskuren modell av en svensk militär DC-3 (Flygvapnets beteckning Tp79) utrustad för signalspaning.

Den av sovjetiska MiG-15 nedskjutna DC-3:an på plats i en stor monter som ger en illusion av undervattensmiljön på fyndplatsen. Kusligt. Måste ses!!!




Ett jaktplan från 1940-talet: J 9 Seversky (amerikansk beteckning P-35). Det var det första ensitsiga jaktplanet i U.S. Army Air Corps, en helmetallkonstruktion med infällbart landningsställ och helt sluten cockpit. Flygvapenmuseums J 9, som är utrustad för fotospaning, är ett av tre bevarade exemplar i världen. De andra två finns i USA. Det ena av dessa, en f.d. svensk J 9, ska renoveras till luftvärdigt skick.

Inga kommentarer: