Jag har varit på väg att skriva om Le Surcouf flera gånger förut, men jag har varje gång tyckt att ämnet har varit en alltför stor utmaning. Dels för att det redan finns en 100-sidig rikt illustrerad bok på franska, Le croiseur sous-marin Surcouf, av Claude Huan; dels för att ämnet har behandlats på Internet (mer eller mindre trovärdigt) så när jag nu äntligen skriver, blir det bara en kort hänvisning till en intressant historia om en avancerad undervattensfarkost, en monsterubåt som enligt en del elaka rykten sades tjäna båda sidor under andra världskriget. Le Surcouf fick sitt namn av Robert Surcouf, en fransk kaparkapten, född 1773.
Undervattenskryssaren Le Surcouf verkar hämtad ur en SF-roman. Hon byggdes på 1920-talet i Frankrike. Hon var den största ubåt världen dittills hade skådat, 110 m lång och med två 203 mm kanoner i dubbeltorn, 12 torpedtuber, två 37 mm luftvärnskanoner och ett spaningsflygplan i en cylindrisk hangar i anslutning till tornet. Le Surcouf hade en besättning på 110 man och åtta officerare.
Spaningsplanet, Besson MB 411 Förvarades med demonterade vingar i "hangaren" , drogs ut på en slip, varefter vingarna monterades. Det lilla sjöflygplanet sjösattes med en enkel lyftkran.. . |
Le Surcouf byggdes för att försvara franska kolonier, men deltog i den Fria Franska Marinen (FNFL, Forces Navales Françaises Libres) i konvojtjänst under andra världskriget och var på väg mot Tahiti när hon 1942 i mörker kolliderade med ett nordamerikanskt lastfartyg strax utanför inloppet till Panamakanalen.
Där vilar hon nu, på 3000 m djup. Kollapsad, med man och allt.
Kollapsdjupet för ubåtar under andra världskriget var nog ca 200 meter. Moderna atomubåtar kanske klarar 700 meter
Läs mer på Wikipedia hitatp://en.wikipedia.org/wiki/French_submarine_Surcouf_(N_N_3)