torsdag 1 maj 2008

Olympisk mottagning på Värmdö


© 2008 Sten Holtermann

Och nu till något helt annat: Olympiaden i Stockholm 1912. Min farfar Oscar Holtermann är ordförande i KSSS och i Olympiadens regattakommitté och organiserar seglingarna i Sandhamn och Nynäshamn. Han har bjudit ut några av de internationella olympiaseglarna till sin och hustruns gård Brevik på Värmdö.

Uppe vid balustraden har farfar Oscar och farmor Maud mottagning för seglarna som anlänt till Breviks brygga med ångfartyget Strömma Kanal. Damerna har stora kvarnhjulshattar, herrarna Vegamössa och skepparkavaj.

Nere på klipporna fotograferas min far och hans systrar av en av seglarna, finländaren Ernst Krogius.

Gästerna inkvarteras på Brevik och de talrika husorna får mycket att stå i med matlagning, servering, och sängbäddning i gästrum och flyglar. Två sjöbodar tas också i anspråk där gästerna får sova på halmbalar! Ett hopptorn byggs åt en av de få kvinnliga gästerna, den brittiska simhopperskan Isabelle ”Belle” White, 18 år. Träningsmöjligheterna säkrade möjligen bronset åt Storbritannien i damernas 10-metershopp.

För min far var Olympiaden 1912 naturligtvis en stor upplevelse och jag fick under hela min uppväxt höra om den, särskilt om friidrotten som han var mest intresserad av.

Nittiosex år har gått sedan dess och det Brevik jag upplevde som barn på 1940- och 50-talen finns inte mer. Alla byggnader revs i slutet av 1980-talet och ett nytt Brevik byggdes upp i deras ställe av Peter Wallenberg.



Vid startplatsen. Olympiska Spelens i Stockholm 1912 officiella brefkort.





2 kommentarer:

Anonym sa...

Ville bara ge mig till känna och låta dig veta att jag verkligen gillar att läsa dina tillbakablickar.

Anonym sa...

Det gläder mig!