torsdag 14 augusti 2008

Rullande ögon

Jag frågade en gång min amerikanska mamma vilka komiska filmstjärnor hon gillade mest när hon var ung. Hon räknade upp några stycken: Helan & Halvan, den vindögde Ben Turpin som grät i kors, fasadklättraren Harold Lloyd.

Och så Eddie Cantor. Allt han gjorde var nog inte så bra och roligt, men i vissa sångnummer var han faktiskt rätt trevlig, sa hon.

Eddie Cantor (1892-1964) var en populär komiker, låtskrivare och sångare på 1920-, 30- och 40-talen. Han gjorde sig känd genom sång- och dansnummer där hans övertydliga mimik och intensiva ögonrullningar hade stor betydelse för det specifikt cantorska framförandet.

I YouTube-sekvensen sjunger han ”When we build a little home” ur filmen ”Roman scandals” (1933). Det handlar om några familjer som blivit vräkta, men Cantor har en lösning: bygg ett hem på gatan i stället! Filmens svenska namn var ”Skandalen i Rom”. Gatuscenen är finurligt koreograferad och händelserik, och Cantor rör sig med lätthet genom allt bråte medan han sjunger. Och rullar med ögonen…

Se Eddie Cantor sjunga och rulla med ögonen:
http://www.youtube.com/watch?v=N8xHK01yINI

Inga kommentarer: