lördag 2 augusti 2008

Juli 1944: Saint-Exupérys sista flygning

Franske flyglegenden Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944), författaren till bl.a. Postflyg syd, Nattflygning, Kamrater på en irrande planet, Lille prinsen med flera verk försvann under en spaningsflygning över Medelhavet den 31 juli 1944.

Exupéry misstrodde de Gaulle och valde därför att ställa sig under amerikanskt befäl som pilot för det fria Frankrike. Bilden visar honom sittande i en P-38 Lockheed Lightning, det plan han flög när han mystiskt försvann, otränad, överårig och i dåligt fysiskt skick. Planet var en obeväpnad fotospaningsversion av P-38.

Nu har gåtan möjligen fått sin lösning. En 88-årig tysk f.d. stridsflygare, Horst Rippert, har trätt fram och påstått att det var han som sköt ned Saint-Exupéry nära Marseille. Han fick syn på en allierad P-38 på 2.000 meters höjd, dök med sin Messerschmitt Bf 109, förföljde och sköt. P-38an störtade i havet efter några tafatta undanmanövrer. Rippert visste inte att det var Exupéry som satt i planet. Om han hade vetat om det hade han inte skjutit, säger han. Det var en av hans favoritförfattare.

Läs artikeln i TimesOnline: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article3564346.ece

Inga kommentarer: