söndag 1 juni 2008

Det hände i juni 1973

Det här vackra flygplanet är inte Concorde. Det är konkurrenten TU-144, populärt kallad “Konkordski”, den sovjetiska motsvarigheten till Concorde. TU-144 var det första kommersiella överljudsplanet som genomförde en flygning, i december 1968. Nästa år var det dags för Concorde, Frankrikes och Storbritanniens samarbetsprojekt. Ytligt sett är planen mycket lika och båda sidor anklagade varandra för industrispionage. Sovjetiska agenter blev faktiskt ertappade med stulna ritningar och tidiga utvecklingsplaner för Concorde.

Jag tog bilden i juni 1971 på Paris Air Show. Två år senare, 3 juni 1973, på samma flygmässa, inträffade den ödesdigra kraschen.

TU-144:an gjorde en uppvisningsflygning och steg brant till att börja med. När piloten försökte undvika ett franskt jaktplan (sades det) gjorde han en plötslig dykning. När han försökte räta upp planet igen bröts det sönder i luften och störtade i flammor.

En annan version av händelsen är att piloten ville imponera på publiken och överskred säkerhetsmarginalerna. Piloten gjorde en långsam förbiflygning, drog på efterbrännkamrarna och steg brant till dess att det överstegrades, en canardvinge (nosvinge) bröts loss och skar hål på en bränsletank när planet tippade över. Bränslet antändes, planet bröts sönder och dök rätt ned i backen. Hela besättningen omkom, liksom åtta andra personer som befann sig på marken. Femton byggnader förstördes.

Efter ytterligare en krasch 1978 var TU-144:s framtid som passagerarplan slut. På YouTube finns en film som visar den tragiska händelsen 1973:

http://www.youtube.com/watch?v=h_OujxCBJv0

Inga kommentarer: