fredag 24 april 2009

Anita O’Day – the Queen of Be-bop

För ”hundra år sedan” såg jag Jazz on a Summer’s Day, en utomordentlig dokumentär som spelades in på Newportfestivalen 1958, och jag fastnade direkt för jazzsångerskan Anita O’Day som var mycket elegant i chic klänning, matchande hatt och vita handskar. Hon sjöng bl.a. Sweet Georgia Brown. Det är en film jag gärna skulle se om, inte bara för Anitas skull, naturligtvis.

Men det var på Youtube som jag hittade det här superfina klippet från en TV-sänd jazzkonsert i Japan med Anita och ett japanskt storband. Här står hon på toppen av sin karriär när hon sjunger Four Brothers.

Låten skrevs ursprungligen 1947 av Jimmy Giuffre för Woody Hermans storband och det är främst saxsektionen som bär melodin. Men i sin version tar Anita över de fyra saxofonernas roll med sin altröst och suveräna scat song. Hon har total kontroll över allt -- rösten, rytmen, orkestern, TV-mediet -- och inte minst sitt självsäkra och ledigt spralliga framträdande. Hon stortrivs helt enkelt i rollen som vokal saxofonsektion. Four Brothers är bland det bästa hon har gjort. Vad tycker du?

Se själv: http://www.youtube.com/watch?v=-XvnGEdw3Lk&feature=related


Anita O’Day (1919-2006) i chic blåsa och hatt på Newportfestivalen 1958.

Inga kommentarer: